52-годишният чеченец Адам Делимханов, който според Рамзан Кадиров отговаря за прочистването

...
52-годишният чеченец Адам Делимханов, който според Рамзан Кадиров отговаря за прочистването
Коментари Харесай

Путин направи Герой на Русия чеченски командир, отговорен за прочистването на Мариупол

52-годишният чеченец Адам Делимханов, който съгласно Рамзан Кадиров дава отговор за " прочистването на Мариупол от незаконни детайли, квартал по квартал ", е награден със званието " Герой на Русия ". 

Делимханов е отличен от съветския президент Владимир Путин поради " мъжеството и героизма ", които е показал по време на войната в Украйна. 

Адам Делимханов е дълготраен член на съветската Държавна дума от " Единна Русия ", като е бил вицепремиер на Чечня (2006-2007 г.) с надзор върху службите за сигурност. Делимханов е родственик на Рамзан Кадиров. 

По време на първата чеченска война той е персонален водач на един от военните командири на сепаратистите от Ичкерия Салман Радуев, който през 2000 година е задържан и наказан за тероризъм. 

От началото на втората чеченска война през 1999 година, която се води под управлението на Владимир Путин, Адам Делимханов минава на страната на съветските федерални сили и влиза в службата за защита на Ахмад Кадиров - бащата на Рамзан Кадиров и предстоящ глава на Чеченското държавно управление.

Адам Делимханов е свързван с няколко покушения на съперници на режима в Чечня и със закани или физически набези против политически дейци. 

През 2013 година съветският народен представител Алексей Журавльов оповестява, че Делимханов го е нападнал в постройката на Народното събрание поради негов въпрос, обвързван с издигането на монумент на чеченските жертви от Кавказката война през 19 век. Гневът му е предизвикан и от въпрос на Журавльов дали е законно спецчастите на Чечня да се упражняват от някогашни сътрудници на антитериристичното звено на ФСБ " Алфа ". 

" Коммерсант " споделя, че Делимханов е блъснал сътрудника си с пестник, а по време на битката от облеклата му е изпаднал златен револвер. 

Адам Делимханов е уличаван за няколко показни убийства на съперници на Кадиров - в това число на някогашния народен представител Руслан Ямадаев през 2008 година в центъра на Москва. Братът на убития Ямадаев Иса назовава споделя, че Делимханов е прочут в Чечня като " Палача ", тъй като дава отговор за отвличанията и наказателните акции. 

Месец преди началото на войната в Украйна Адам Делимханов непосредствено заплашва да " отреже главата " на роднините на някогашния висш арбитър Сайди Янгулбаев, чийто наследник Абубакар е правист и правозащитник, проверяващ случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури. 

На 21 април Рамзан Кадиров разгласява видеоклип от Мариупол, на който се вижда по какъв начин Адам Делимханов е заобиколен от чеченски бойци на фона на горяща постройка. В клипа той споделя, че " спецоперацията по унищожаването и прочистването на Мариупол е приключена ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР